Tvinga ex sambo att sälja bostad efter tre år?

FRÅGA
Min ex sambo ,,under 3 år nästan nu dra på tiden att inte sälje våran bostad ,, kanske för att hon känner extra slamt för det ( hon hyr ut bostade )kan hon göra detta ?isåfall måste finnas en tvång försäljning enligt lagen ?
SVAR

Hej och tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga! Svaret regleras i samägandelagen (SamL) samt i sambolagen (SamboL).

När ni slutade vara sambor för tre år sedan hade du rätt att begära bodelning, dvs att eran samboegendom (vilket inkluderar bostaden) skulle säljas (SamboL 8§). Det låter som om detta inte skett eftersom ni inte fördelat er egendom mellan er. Därmed har din rätt till bodelning gått förlorad.

Med det sagt så är ni förmodligen samägare till bostaden eftersom jag antar att ni båda betalat för den. Detta innebär att samägandelagen gäller. Som samägare har du rätt att kräva tvångsförsäljning på offentlig auktion (SamL 6§). Du kan ansöka om detta i domstol.

Jag vill även påpeka att eftersom ni är samägare så har du förmodligen rätt till hälften av avkastningen från uthyrningen om ni inte avtalat något annat.

Jag hoppas detta svarar på din fråga! Du är varmt välkommen att ställa fler frågor till oss på Lawline.

Adam Winqvist
Vi kan hjälpa dig vidare!
Våra jurister ger dig personlig hjälp. Klicka för att boka tid med Lawline Juristbyrå: BOKA.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Sambo och samboavtal (3015)
2021-10-16 Kan sambo kräva halva bostaden efter bara kort sammanboende?
2021-10-13 Samboavtal och hyra
2021-10-12 Gemensam egendom i samboförhållande, dold samäganderätt
2021-10-11 Har min ex-sambo rätt att bo i min lägenhet, eller rätt till hälften vi en försäljning?

Alla besvarade frågor (96369)