Under vilka förutsättningar får en bostadsrätt hyras ut?

2019-10-02 i Andrahandsuthyrning
FRÅGA
Hej Lawline,Jag är intresserad av att hyra ut min befintliga BR när jag och min sambo köper en ny tillsammans (med delat ägande). Min sambo har bott i och varit skriven på min befintliga BR i ett drygt år. Hon har under denna period inte haft någon egen BR/HR. Är det troligt att en BRF skulle godkänna en sådan uthyrning?Tack på förhand.
SVAR

Hej och tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga.

För andrahandsuthyrning av bostadsrätter gäller bostadsrättslagen. Primärt regleras andrahandsuthyrningen i bostadsrättsföreningens stadgar men lagen säger att förutsatt att bostadsrättsföreningen gett sitt samtycke är andrahandsuthyrning tillåten (7 kap. 10 § bostadsrättslagen). Bostadsrättsföreningens samtycke kan såklart vara förenat med en rad villkor som du måste iakkta. Om bostadsrättsföreningen inte förmår att presentera ett rimligt skäl varför du inte skulle få hyra ut den kan hyresnämnden lämna beslut om att andrahandsuthyrningen ska godkännas. Således ska du ha goda skäl och uthyrningen ska vara begränsad i tid (7 kap. 11 § bostadsrättslagen)

Hoppas du fick svar på din fråga,

MVH

André Blomquist
Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Andrahandsuthyrning (710)
2021-09-22 Vad gäller vid uppsägning enligt privatuthyrningslagen?
2021-09-20 Är privatuthyrningslagen dispositiv?
2021-09-05 Kan jag polisanmäla hyresgäst för utebliven hyra?
2021-08-29 Hyra ut studentlägenhet i andra hand

Alla besvarade frågor (95785)