Uppsägningstid vid andrahandsuthyrning av privatbostad

2021-06-29 i Andrahandsuthyrning
FRÅGA
Hej.Jag och min familj hyr ett hus där det står på kontraktet att avtalet gäller till februari och kan inte brytas, då vi köpt ett hus och har inflyttning i oktober skulle vi vilja bryta detta. Går det att bryta med uppsägningstid ändå?
SVAR

Hej!

Tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

Frågor gällande uthyrning av privatbostad regleras i lagen om uthyrning av egen bostad (privatuthyrningslagen). Jag utgår ifrån att du och din familj hyr bostaden av en privatperson vid besvarandet av denna fråga.

Uppsägningstid för andrahandshyra av ett bostadshus

Det är möjligt att avtala om en annan uppsägningstid om det är till hyresgästens fördel (2 § privatuthyrningslagen). Ett hyresavtal som gäller för bestämd tid upphör att gälla vid hyrestidens slut, dock kan ett sådant avtal även sägas upp före den bestämda tidpunkten (3 § första stycket privatuthyrningslagen). Oavsett vad som har avtalats har du som hyresgäst rätt till en månads uppsägningstid, medan hyresvärden har tre månaders uppsägningstid (3 § andra stycket privatuthyrningslagen). Här gäller alltså att du kan säga upp kontraktet till upphörande med en uppsägningstid om en månad.

Om det skulle uppstå en tvist med hyresvärden kan ni föra frågan vidare till Hyresnämnden som prövar hyresfrågor, förfarandet är gratis men vardera part står för sina egna kostnader.

Med vänlig hälsning,

Runa Hansson Bandelin
Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Andrahandsuthyrning (708)
2021-09-05 Kan jag polisanmäla hyresgäst för utebliven hyra?
2021-08-29 Hyra ut studentlägenhet i andra hand
2021-08-19 Kan man hyra ut hyresrätt i andrahand via korttidsuthyrning.
2021-08-16 Hur ska jag gåt till väga för att vräka min hyresgäst som hyr ut min villa i andrahand utan tillstånd?

Alla besvarade frågor (95663)