Vad innebär "andrahandsuthyrning" enligt lagen?

2021-06-14 i Hyresrätt
FRÅGA
Hej,Jag har en fråga gällande gränsdragningen för andrahandsuthyrning. Om jag, min sambo och min dotter besöker min mamma över en helg och min mamma väljer att sova hos någon annan under nätterna, men kommer hem till sin lägenhet på dagarna, skulle detta räknas som andrahandsuthyrning och kräva tillstånd av hyresvärden?Med vänliga hälsningar
SVAR

Hej och tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

Jag tolkar det som att din mor har en hyresrätt. För frågor om hyresrätter finns reglerna i 12 kap. Jordabalken (JB). Det finns dock ingen lagregel i 12 kap. JB som reglerar tillfälligt besökande och närstånde gäster på det vis du beskriver er relation samt vistelse.

Lite kortfattat kan dock redogöras för vad en andrahandsuthyrning i laglig mening avser. Med andrahandsuthyrning menas att hyresgästen upplåter lägenheten i dess helhet i andra hand. Innebörden av detta är att uthyrningen sker till någon som får en självständig rätt att nyttja lägenheten. Denna definition framgår av bl.a av 12 kap. 40 § JB. Då din mor kommer ha möjlighet att fritt vistas i lägenheten kan du/ni inte anses ha en rätt till självständigt brukande i den bemärkelsen som lagen anger.

Din mor behöver alltså inte begära tillstånd av hyresvärden om du och din familj ska besöka henne. Dock bör det noteras att hon bär ansvaret för er och era handlingar i lägenheten under den tid ni vistas i den. Med detta innebär att hon kan bli ansvarig om någon av er på något vis skadar lägenhetens inre på ett vårdslöst sätt som inte räknas till "normalt slitage". Detta framgår av 12 kap. 24 § JB. Hon kan dock inte bli ansvarig för olyckshändelser!

Om du har ytterligare frågor är du varmt välkommen att kontakta våra jurister på Lawline.

Vänliga hälsningar,

Benjamin Lindholm
Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Hyresrätt (2022)
2021-08-01 Jag bor som inneboende hos min mamma i en hyresrätt. Får jag ta över hyresrätten om hon går bort?
2021-07-31 Kan man ha rätt till hyresnedsättning vid renovering?
2021-07-31 Får man ha en hyresrätt samtidigt som man äger ett hus?
2021-07-31 Hyresvillkor vid uthyrning av bostadsrätt: vad gäller?

Alla besvarade frågor (94566)