Vad innebär rätten till grundförbättringsavdrag?

2021-07-27 i Avdrag
FRÅGA
Jag har 189000 att dra av i grundförbättringar. Vad innebär det? Jag har under fem år är lagt nya golv i hela huset.För jag tillbaka pengar eller vad betyder det?
SVAR

Hej! Tack för att du vänder dig till oss på Lawline med din fråga!

Jag tolkar din fråga som att du undrar över vad rätten till grundförbättringsavdrag innebär och specifikt om det innebär att du har rätt till att få tillbaka pengar.

Vad innebär rätten till grundförbättringsavdrag?

Rätten att göra avdrag för grundförbättringar kallas även rätt till grundförbättringsavdrag. Avdraget innebär att du får dra av utgifter som du har haft för att förbättra bostaden när du räknar ut om försäljningen av din bostad ska deklareras som en vinst eller förlust. När man har gjort s.k. grundförbättringar så får man göra avdrag med hela utgiften. Eftersom du skriver att du har rätt att göra avdrag för grundförbättringar så utgår jag från att det är oproblematiskt att kraven för att det rör sig om en grundförbättring uppfyllda.

Grundförbättringsavdraget innebär alltså inte direkt att du får pengar tillbaka utan istället innebär det att du har rätt att dra av utgifterna om i ditt fall 189 000 kr när du räknar ut en vinst eller förlust vid försäljningen av huset. Avdraget görs i deklarationen.

Vill du läsa mer så rekommenderar jag skatteverkets sida, du kan nå information via följande länk: https://www.skatteverket.se/privat/fastigheterochbostad/forsaljningavbostad/avdragforrenoveringarochnybyggnad/grundforbattringar.4.3f4496fd14864cc5ac9132ac.html.

Jag hoppas att du fått svar på din fråga!

Med vänliga hälsningar,
Karin Pihl
Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Avdrag (115)
2021-09-09 Kan dödsbo få rotavdrag?
2021-08-23 Hyra ut till min egna ideella förening
2021-07-27 Vad innebär rätten till grundförbättringsavdrag?
2021-05-24 Avdragsgilla kostnader för uthyrning av småhus

Alla besvarade frågor (95720)