Vårdnadshavares principalansvar

FRÅGA
Min son 9år är hemma hos en kompis och leker. Då föräldern säger att det är ok. Deras son föreslår att dom ska gälla sten och dyligt i avloppsbrunn. Min son hade aldrig visste inte vad det innebar. Vilket dom får ta ut spolservice för blir jag ersättningsskyldig då jag inte var i närheten. Vilken tillsyns skyldighet har den andra föräldern när dom är hos mig så måste jag verkligen vara med och kolla vad dom gör mvh anneli
SVAR

Hej, tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

Som vårdnadshavare har man ett så kallat principalansvar gentemot sina barn. Detta innebär att vårdnadshavare till barn som begått brott ansvarar för detta även om det inte har förekommit någon vårdslöshet från deras sida (s.k. strikt ansvar). Skadegörelse är en brottslig handling och ersättningsskyldighet kan därför bli aktuellt i detta fall. Det saknar betydelse att din son var hos sin kompis i och med att principalansvaret är strikt (3 kap 5 § skadeståndslagen).

När flera personer ska ersätta samma skada blir de vanligtvis solidariskt skadeståndsskyldiga, i ditt fall bör alltså ersättningen fördelas lika mellan dig och vårdnadshavarna till din sons kompis (6 kap 4 § skadeståndslagen).

Hoppas du har fått svar på din fråga!

Vänliga hälsningar,

Jennifer Vestin
Vi kan hjälpa dig vidare!
Våra jurister ger dig personlig hjälp. Klicka för att boka tid med Lawline Juristbyrå: BOKA.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Skadeståndsansvar för underåriga och vårdnadshavare (219)
2022-01-12 Principalansvar för vårdnadshavare
2021-12-01 Barn knuffad i skolan, kan det ge skadestånd?
2021-10-31 Skadestånd av en vårdnadshavare
2021-10-28 Förälders skadeståndsansvar

Alla besvarade frågor (98633)