Sambos med gemensamt barn - Arv

Jag och min sambo har ett testamente att vi ärver varandra. Vi har ett barn på 4 år. Om någon av oss avlider,när har då barnet rätt att få ut sin laglott? Gäller det alla tillgångar såväl som värdet av bostadsrätten?

Lawline svarar

Hej! När någon av er avlider har ert gemensamma barn rätt till all kvarlåtenskap dvs. sin arvslott, 2:1 Ärvdabalken (ÄB). Genom testamente kan ni låta ert barn vänta på sitt arv till dess att båda är avlidna, barnet har dock alltid rätt till sin laglott (hälften av arvslotten) när den första av er avlider, 7:1 ÄB. Eftersom barnet har rätt till sin laglott även om ni har skrivit testamente kan det vara bra att teckna livförsäkringar på varandra så att den efterlevande kan få ersättning för att lösa ut ert barn. På så sätt undviker ni att han/hon blir delägare i bostaden. Ärvdabalken hittar ni här: https://lagen.nu/1958:637 Vänliga hälsningar
Carina PerssonRådgivare
Public question details image

Tjänster till fast pris *

Behöver du hjälp med Arvs- och testamentsrätt och Sambo? Vi hjälper dig till fast pris!

Testamente2995 kr

Upprättande av testamente (max 2 sidor) som skickas till dig som PDF. Inkluderar upp till 30 minuters konsultation via mail och/eller telefon.

Betala medKlarna Logo
* Samtliga fastprisärenden hanteras av en jurist och inkluderar även en telefonavstämning