Anställningsförhållande vid företagsövergång

2006-07-20 i Övrigt
FRÅGA
Hej jag undrar vad som gäller när man köper ett företag med anställda och man vill tillsätta egen personal istället för befintlig personal.Den nya personalen är familjemedlemmar.
SVAR
Hej!

Vid övergång av ett företag, en verksamhet eller en del av en verksamhet från en arbetsgivare till en annan, övergår också de rättigheter och skyldigheter på grund av de anställningsavtal och de anställningsförhållanden som gäller vid tidpunkten för övergången på den nya arbetsgivaren. (6b § Lagen om anställningsskydd, se http://www.lagen.nu/1982:80)

Den nya arbetsgivaren övertar således även personalen. För att bli av med personalen krävs att arbetstagarna sägs upp. Uppsägning kräver saklig grund, 7 § LAS.

Saklig grund är ett vitt begrepp som brukar delas in i två huvudgrenar: arbetsbrist och personliga skäl. Att arbetsgivaren vill ersätta befintlig personal med familjemedlemmar utgör troligen inte saklig grund för uppsägning.

Med vänliga hälsningar
Daniel Waerme
Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Övrigt (1942)
2021-09-22 Finns det förbud mot att anställa personer som begått sexualbrott mot barn?
2021-09-22 Får jag arbeta mer än 40 timmar per vecka om jag har två arbeten?
2021-09-19 Könsbaserad rekryteringspolicy laglig?
2021-09-18 Företrädesrätt till anställning med högre sysselsättningsgrad

Alla besvarade frågor (95785)