FrågaÖVRIGTÖvrigt19/05/2022

När är föreningsstämman i en samfällighetsförening beslutsför vid en omröstning som avser uttaxering?

Hej, Jag är ordförande i en samfällighetsförening för vägarna i området där jag bor. Samfällighetsföreningen omsätter ca 580 .000 kr per år. Vi hade föreningsmöte i år den 3 maj. Endast styrelsens medlemmar deltog vid föreningsmötet (stämman) trots att kallelse gått ut till alla medlemmar. Paragraf 15 i dagordningen som skickades ut som bilaga i kallelsen var: Fastställande av budget och avgifter. Även årsredovisningen bifogades i kallelsen. Strax efter årsmötet har det kommit till min kännedom att föreningen från och med i år blir momspliktig. Detta innebär att styrelsen anser att avgifterna från och med i år ska höjas med ca 12% från 1 500 kr per år till avrundat 1 700 kr per år. Min fråga handlar i första hand om stämman var beslutsför att höja avgiften (uttaxeringen)? Paragraf 14 i stadgarna, Kallelse till stämma: I kallelsen ska anges vilka ärenden som skall förekomma på stämman. Ärende framkom enligt ovan i paragraf 15. När jag läser vidare i stadgarna finner jag paragraf 13: Om stämman skall godkänna uttaxering skall styrelsen bereda medlemmarna tillfälle att från det kallelseåtgärd vidtagits ta del av debiteringslängd, utvisande det belopp som skall uttaxeras, vad som belöper på varje medlem och när betalning ska ske. Styrelsen är överens och vi skulle helt enkelt vilja föra in i protokollet från stämman att stämman beslutade om att höja avgiften till 1 700 kr per år på grund av att vi blir momspliktiga. Ser du några formella hinder till detta? Peter

Lawline svarar

Hej och tack för att du vänder dig till oss på Lawline, 

UTREDNING

Den lagstiftning som främst behöver beaktas vid behandlingen av ditt ärende är lagen om förvaltning av samfälligheter (samfällighetslagen, SFL).

Utgångspunkten när det gäller kostnadstäckningen följer av 40 § SFL vari det sägs att om samfällighetsföreningens medelsbehov inte täcks på annat sätt ska bidrag i pengar uttaxeras av medlemmarna. Vid uttaxeringen ankommer det i första hand på styrelsen att avgöra om uttaxering ska ske på årsbasis eller med längre tidsintervall, se prop. 1973:160 s. 40. Men innan så sker måste styrelsen dock upprätta utgifts- och inkomststat för föreningen och staten ska därefter läggas fram på föreningsstämman för godkännande, 41 § 1 st. SFL, vilket såvitt jag förstår också verkar ha gjorts.

Föreningen ska vid förvaltningen tillgodose medlemmarnas gemensamma bästa och varje medlems enskilda intressen ska även beaktas i skälig omfattning, 19 § SFL. Medlemmarnas rätt att deltaga i handhavandet av föreningens angelägenheter utövas på föreningsstämman och varje medlem har, oavsett om denne äger en eller flera fastigheter, en röst, 47 och 49 §§ SFL. Men uteblir en medlem går vederbörande av förklarliga skäl också miste om sin rätt att påverka och får därmed stå sitt kast. Som stämmans beslut gäller sedan den mening för vilken de flesta rösterna avgivits och vid lika röstetal fäller ordföranden avgörandet, förutom vid val, då gäller lottning, 49 § 2 st. SFL. Här bör två saker uppmärksammas. 

1. Vid den senaste föreningsstämman var stämman, som svar på din faktiska fråga, beslutsför. Att samtliga medlemmar inte var närvarande är utan betydelse. Av lagtexten framgår ju att som stämmans beslut gäller den mening för vilken de flesta rösterna avgivits. Med andra uppställs det inget minimikrav avseende antal närvarande medlemmar. 

2. Föreningsstämman fungerar som en sorts demokratisk församling som har att avgöra viktiga föreningsangelägenheter och den kan i alltid stor uträckning godtyckligt agera så länge stämmans beslut inte står i strid med tvingande lagstiftning. Föreningsstämman kan även överpröva styrelsens beslut. Viktigt att framhålla är dock att stadgarna enligt 28 § 2 st. SFL inte får innehålla föreskrifter som strider mot samfällighetslagen eller annan författning. Emellertid ges visst utrymme för särreglering i stadgarna när det gäller just uttaxering av föreningens medlemmar, jfr 42 § SFL samt Högsta domstolens (HD) avgörande i NJA 1989 s. 87

Notera dock att vid omröstning i fråga om ändring av föreningens stadgar har varje röstberättigad medlem en röst, men ett beslut om ändring av stadgarna är bara giltigt om minst två tredjedelar av de röstande har röstat för förslaget, om inte annat har bestämts i stadgarna, 52 § 1 st. SFL. Styrelsen ska också se till att beslutet genast anmäls för registrering. Till anmälan ska bestyrkta kopior av protokollet över beslutet och av de nya stadgarna bifogas och beslutet får inte tillämpas innan det har registrerats. Registreringsmyndighet är den statliga lantmäterimyndigheten, Lantmäteriet, vilket är den myndighet som för det s.k. samfällighetsregistret, 25 § SFL.  

Notis: HD styr rättspraxis på det här området och är den yttersta uttolkaren av all sådan lagstiftning. Genom sina avgöranden skapar domstolen s.k. prejudikat (normerande/vägledande rättsfall), vilka övriga domstolar i lägre instanser (tingsrätter och hovrätter) informellt har att följa.

Avslutande ord och ytterligare rådgivning

Vid fler frågor är du varmt välkommen att höra av dig på nytt. Antingen här på hemsidan och då genom några av våra utmärkta betaltjänster eller via vår ordinarie byråverksamhet. Själv nås jag på jacob.bjornberg@lawline.se och du får mer än gärna kontakta mig direkt ifall du önskar ytterligare hjälp i den fortsatta processen. I så fall kan jag slussa dig vidare till någon av byråns eminenta jurister utan att du behöver sitta i telefonkö. Mot bakgrund av COVID-19 erbjuder våra jurister idag möten såväl telefonledes som på Teams och andra liknande digitala plattformar.

Avslutningsvis är den livliga förhoppningen att min hantering av ditt ärende har varit matnyttig och presenterats i en för dig utförlig och tillfredsställande form. Återkom gärna med synpunkter genom att skicka in ett omdöme när du mottar en sådan förfrågan.

Vänligen,

Jacob BjörnbergRådgivare
Public question details image

Boka tid med jurist

Behöver du hjälp med ärenden relaterade till Övrigt och Övrigt? Våra duktiga jurister kan hjälpa dig!

Fyll i formuläret så svarar en av våra jurister dig inom 24 timmar. Juristen kommer att kontakta dig och ge dig ett tidsestimat och ett prisförslag för att hjälpa dig med att lösa ditt ärende

0 / 1000