Skada på uthyrd bostad

2010-03-20 i Hyresrätt
FRÅGA
Hej, Vi har hyrt ut vårt landställe till en hyresgäst. Det har varit en tuff vinter och dem har valt att inte skotta. Nu har delar av innertaket blivit skadat. Enligt deras kontrakt så skall dem sköta om huset och tomten som om dem vore fastighetsägare. Man kan se att dem inte hört rört ett spadtag på tomten. Vem är skyldig att skotta när man hyr ut ett landställe och avtalar bort vanligt fastighetsskötsel (vilket jag anser att skottning är)? Skadorna kommer att bli allvarliga och jag är rädd för att det kan bli en tvist med hyresgästen.
SVAR
Hej,

jag har förstått din fråga så att du och din hyresgäst avtalat om att du som hyresvärd inte ska ansvara för den vanliga fastighetsskötseln under uthyrningstiden utan att detta ansvar istället åligger din hyresgäst.

Då man hyr ut ett hus eller lägenhet blir hyreslagen tillämplig. Detta framgår av 1 § Hyreslagen (HL), se här. Enligt hyreslagen har hyresgästen en skyldighet att väl vårda den bostad han eller hon hyr, och om skada uppstår på grund av att hyresgästen uppträtt vållande eller vårdslöst finns en plikt för hyresgästen att ersätta denna skada. Detta finns reglerat i 24 § HL.

Att skotta efter kraftigt snöfall bör anses vara något som faller in under den allmänna vårdplikten, varför detta ansvar borde åligga hyresgästen. Anses det vara vårdslöst att inte utföra skottningen kan därmed hyresgästen bli skyldig att ersätta dig för de skador som nu uppkommit på bostaden.

Med vänliga hälsningar,

Ulrika Lundgren
Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Hyresrätt (2058)
2021-09-19 Gäller alltid en tremånaders uppsägningstid av hyresrätt?
2021-09-19 Jag har en prick i belastningsregistret, kan jag trots det få ett hyreskontrakt?
2021-09-15 Hur mycket kan det kosta att ersätta en borttappad nyckel?
2021-09-13 Får en hyresvärd gå in i en lägenhet vid misstanke om brott?

Alla besvarade frågor (95785)