Utebliven uppsägning av hyresavtal

2010-09-03 i Hyresrätt
FRÅGA
Hej Jag såg i ett svar från er rörande "uppsägning av hyreskontrakt i andra hand" att man måste säga upp 2:a handshyresgästen 3 mån innan (om hyrestiden överskrider 9 mån) så att inte avtalet förlängs. ed hur mycket förlängs avtalet? en, tre, tolv...månader
SVAR
Hej,

Hyr man ut sin lägenhet i andra hand under en bestämd period som överskrider nio månader krävs mycket riktigt en uppsägning för att avtalet skall sluta att gälla. I det fall uppsägning uteblir kommer avtalet, som tidigare var ingånget på bestämd tid, nu att anses vara förlängt på obestämd tid. Det är alltså inte fråga om en förlängning på ett visst antal månader. Avtalsparterna kan dock själva reglera denna situation i hyresavtalet och kan där komma överens om att avtalet skall förlängas ett visst antal månader om uppsägning skulle utebli. Detta framgår av 3 § 3 st. Hyreslagen, se här. Av 4 § Hyreslagen, se https://lagen.nu/1970:994#K12P4S1, framgår att en uppsägningstid om tre månader därefter gäller för hyresavtal på obestämd tid.

Vänliga hälsningar

Ulrika Lundgren
Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Hyresrätt (2058)
2021-09-19 Gäller alltid en tremånaders uppsägningstid av hyresrätt?
2021-09-19 Jag har en prick i belastningsregistret, kan jag trots det få ett hyreskontrakt?
2021-09-15 Hur mycket kan det kosta att ersätta en borttappad nyckel?
2021-09-13 Får en hyresvärd gå in i en lägenhet vid misstanke om brott?

Alla besvarade frågor (95785)