Förskott på arv

Hej! Min fader gav som gåva ett fritidshus till mitt barnbarn 2005. Nu har min fader avlidit och mina syskon säger att denna gåva till mitt barnbarn är ett förtida arv till mig och skall därför dras av på mitt kommande arv. Kan detta vara riktigt??????

Lawline svarar

Hej, Den gåva som din far gav till ditt barnbarn kommer inte att avräknas såsom förskott på ditt arv. Enligt 6 kap 1 § Ärvdabalken krävs att gåvan ska ha givits till bröstarvingen, det vill säga dig, för att det ska räknas som förskott på arv. En gåva till givarens barnbarn kan också ses som förskott på arv gentemot deras far eller mor, till exempel när arvlåtaren skänkt medel till en utgift som fadern eller moder var skyldig att stå för. Detta är ej fallet nu och det finns ingen grund i dina syskons påstående. Vänligen,
Andreas VinqvistRådgivare
Public question details image

Tjänster till fast pris *

Behöver du hjälp med Arvs- och testamentsrätt och Förskott på arv? Vi hjälper dig till fast pris!

Rättsutredning5995 kr

Få ett juridiskt spörsmål utrett av en utbildad jurist. I den här tjänsten utreder juristen vad som gäller rent juridiskt återkommer till dig med ett skriftligt underlag och förslag på åtgärder. Gäller max 10 sidors underlag. Är underlaget större, vänligen klicka här för en offert.

Betala medKlarna Logo
* Samtliga fastprisärenden hanteras av en jurist och inkluderar även en telefonavstämning