Arbetsgivarens rätt till arbetstagarens upphovsrätt

Hej, Jag studerar på universitet och har en fundering kring inspelning av föreläsning i videoformat. En föreläsare har godkänt att spela in föreläsningen med videokamera, vilka inskränkningar kan det finnas mot lärosätet. Har universitetet någon del av informationen som sägs i föreläsningen, dvs äger rättigheter eller kan man med gott samvete spela in föreläsningen? Tacksamt för ett utförligt svar.

Lawline svarar

Hejsan! Tack för din fråga. En föreläsnings innehåll och dess eventuella bilder kan vara skyddad av upphovsrätten (https://lagen.nu/1960:729). Den som har skapat upphovsrätten är den som i regel innehar upphovsrätten. Om föreläsaren har skapat innehållet i föreläsning har det alltså denne som förfogar över dess upphovsrätt. Det kan dock finnas avtal mellan föreläsaren och arbetsgivaren, i detta fall universitetet, om vem som ska rätt till upphovsrätten. Detta framgår oftast av anställningsavtal. Som huvudregel har arbetstagaren rätt till sina upphovsrätter i förhållande till arbetsgivaren. Om föreläsaren har skapat föreläsningens innehåll och gett Dig sitt medgivande ser jag inga problem med att Ni spelar in föreläsningen för eget bruk. Däremot bör Ni inte sprida föreläsningen om inte medgivandet omfattar detta eftersom det kan strida mot upphovsrätten.
Lawline RådgivareRådgivare
Public question details image

Boka tid med jurist

Behöver du hjälp med ärenden relaterade till Kommersiell rätt och Immaterialrätt? Våra duktiga jurister kan hjälpa dig!

Fyll i formuläret så svarar en av våra jurister dig inom 24 timmar. Juristen kommer att kontakta dig och ge dig ett tidsestimat och ett prisförslag för att hjälpa dig med att lösa ditt ärende

0 / 1000