Hur säger man upp en hyresgäst som man inte får tag i?

Hej, Jag är hyresvärd och har nu upptäckt att en person i mitt bestånd utvandrat från Sverige men att hans son är skriven på lägenheten. Jag anser att det är olaga andrahandsuthyrning och undrar hur jag går tillväga när jag inte kan få tag på hyresgästen. Ska jag skicka en anmodan till bostadens adress? Tack på förhand!

Lawline svarar

Hej, tack för din fråga.


Frågor rörande förhållandet mellan hyresvärd och hyresgäst regleras i Jordabalkens 12 kapitel, även kallat Hyreslagen.


Att din hyresgäst olovligen hyr ut bostaden i andrahand utgör skälig grund för uppsägning med omedelbar verkan (https://lagen.nu/1970:994#K12P6S1) och hyresrätten är förverkad om inte hyresgästen efter tillsägelse omedelbart vidtar rättelse (https://lagen.nu/1970:994#K12P42S1 p. 3).


Om hyresförhållandet har varat längre än tre månader i följd när uppsägningen sker så ska uppsägningen vara skriftlig (https://lagen.nu/1970:994#K12P8S1).


Om din hyresgäst, när avtalet skall sägas upp, inte har något känt hemvist här i landet och om det inte heller finns något känt ombud som har rätt att ta emot uppsägning för honom, får uppsägning ske genom kungörelse i Post- och Inrikes Tidningar (https://lagen.nu/1970:994#K12P8S5).


När detta har skett så gäller en ansökan hos domstol med yrkande att hyresförhållandet skall upphöra eller att hyresgäst skall avhysas gäller som uppsägning. Detsamma gäller om du gör en ansökan enligt lagen (1990:746) om betalningsföreläggande och handräckning om att din hyresgäst skall avhysas (https://lagen.nu/1970:994#K12P8S6).


Lycka till!



Med vänlig hälsning,

Lawline RådgivareRådgivare
Public question details image

Ställ en Expressfråga 1499 kr

Behöver du hjälp med att lösa en fråga gällande Fastighetsrätt och Andrahandsuthyrning? Vi kan hjälpa dig!

Ställ din fråga i formuläret nedan och få svar inom 72 timmar.

Betala medKlarna Logo
0 / 1500
swish logo