Efterlevande makes arvsrätt inskränkt av testamente till förmån för bröstarvinge

VAD SÄGER LAGEN? En av makarna i ett 40-årigt äktenskap har efter mycket lång sjukdomstid (sedan -02) avlidit. Vilken rätt har kvarvarande maken till kvarlåtenskapen? Inget har under livstid skrivits eller överenskommits dem emellan, varken skriftligt eller muntligt. Efter dödsfallet presenterade emellertid deras ende bröstarvinge ett testamente gällande den dödes andel av boet tillskrivet denne redan -99 (utan makens vetskap) Vilken effekt har detta testamente, jämfört med om det inte hade funnits, för den kvarvarandes möjlighet till ”fortsatt/nytt liv”? Kan detta härefter helt dikteras av arvingen? Måste livsverket ev. avyttras för att nu lösa ut? Vad gäller som överordnat? Rätten att ”sitta i orubbat bo/förfoganderätt” efter ett långt äktenskap eller ett av ena parten ensidigt skrivet testamente till fördel för den som ändå slutligen är ensam arvsberättigad. Har ens partner rätt att utsätta sin 40-åriga ”livskamrat” för en dyl. plötslig chock? Nämnas kan att den kvarvarande bidragit med mycket stor del/största delen av hus och hem och för kostnader för detta och mycket annat. Tillika har maken under de senaste fem åren helt bundits upp hemma och ”offrat sig helt” för sin sjuka sängbundna partner, som p.g,a. handikap behövde hjålp med precis allt (bl.a. ständiga blöjbyten) och som vägrade att underlätta genom att aldrig acceptera någon form av tillfälliga avlastningsboenden. Ingen som helst omtanke gentemot sin partner, som slutligen var på god väg att duka under!! Men tack och lov klarade sig!

Lawline svarar

Hej och tack för din fråga!


Reglerna som berör arv hittar man i ärvdabalken (ÄB). Huvudregeln är att om arvlåtaren varit gift och inte har några särkullebarn så tillfaller hela kvarlåtenskapen den efterlevande maken, detta stadgas i 3 kapitlet 1 § ÄB. Den avlidna maken har dock en rätt att testamentera bort sin del av kvarlåtenskapen till någon annan än den efterlevande maken. Det finns dock en skyddsregel i 3 kap 1 § st. 2 som stadgar att den efterlevande maken alltid har rätt att ur kvarlåtenskapen efter den avlidna maken få ut egendom till så stort värde att den tillsammans med egendom som den efterlevande maken erhöll vid bodelningen eller som utgör den makens enskilda egendom motsvarar fyra gånger prisbasbeloppet. Prisbasbeloppet för 2013 ligger på 44 500 kronor så den kvarvarande maken har då ett rättsligt skydd på 178 000 kronor. Ett testamente av den avlidna maken är utan verkan i den mån förordnandet inkräktar på den rätt den efterlevande maken har enligt detta stadgande.

 

I denna situation har alltså bröstarvingen rätt att få ut sin del av arvet efter sin mor trots att testamentet har upprättats utan vetenskap av den efterlevande maken. Efterlevande maken har dock rätt till en viss del av boetsbehållning vilket anses vara en skyddsregel. Om testamentet inte hade funnits hade hela kvarlåtenskapen tillfallit efterlevande make som jag ovan redogjort för.

 

Vänligen

Linnea HedmanRådgivare
Public question details image

Tjänster till fast pris *

Behöver du hjälp med Arvs- och testamentsrätt och Make? Vi hjälper dig till fast pris!

Testamente2995 kr

Upprättande av testamente (max 2 sidor) som skickas till dig som PDF. Inkluderar upp till 30 minuters konsultation via mail och/eller telefon.

Betala medKlarna Logo
* Samtliga fastprisärenden hanteras av en jurist och inkluderar även en telefonavstämning