FrågaASSOCIATIONSRÄTTBolag17/03/2013

Rätt att föra skadeståndstalan i handelsbolag och kommanditbolag

Hej! Ett handelsbolaget som endast har en förvaltningsberättigad. Hur kommer det sig att talan mot honom inte kan föras i bolagets namn? Jag har tittat på HB 2:15, men hittar inget svar.

Lawline svarar

Hej,

 

Kommanditbolag eller handelsbolag?

Först och främst kan sägas att mycket talar för att ett handelsbolag med endast en förvaltningsberättigad i själva verket är ett kommanditbolag. Detta då varje bolagsman i ett handelsbolag som huvudregel är förvaltningsberättigad (2:3 1 st BL), tillskillnad från kommanditbolag där kommanditdelägaren inte får företräda bolaget (3:4 BL). Faktumet om det aktuella bolaget är ett handelsbolag eller kommanditbolag påverkar dock inte svaret på din fråga, då samma processregler gäller för båda associationsformerna (se 3:1 BL).

 

Vem kan föra talan i bolaget namn?
Vad gäller skadeståndstalan mot den förvaltningsberättigade bolagsmannen, så kan en sådan talan dels föras i bolaget namn, dels i en bolagsmans namn för bolagets räkning (2:15 BL). Vad gäller talan i bolagets namn så kan en sådan talan endast föras av en förvaltningsberättigad bolagsman, varpå den inte är aktuell i ditt fall. Alternativet är således att en bolagsman (även icke-förvaltningsberättigad sådan) för skadeståndstalan i eget namn för bolagets räkning mot den förvaltningsberättigade bolagsmannen.

 

Lagen om handelsbolag och enkla bolag (BL) hittar du https://lagen.nu/1980:1102.

 

Lycka till!

 

Mvh,

 

Olle AnderssonRådgivare
Public question details image

Boka tid med jurist

Behöver du hjälp med ärenden relaterade till Associationsrätt och Bolag? Våra duktiga jurister kan hjälpa dig!

Fyll i formuläret så svarar en av våra jurister dig inom 24 timmar. Juristen kommer att kontakta dig och ge dig ett tidsestimat och ett prisförslag för att hjälpa dig med att lösa ditt ärende

0 / 1000