Lärarens rätt att neka elever mat/dryck i klassrummet

2006-04-13 i Övrigt
FRÅGA
Hej! Jag har en fråga om man det finns någon lag som säger att man inte får använda mat /dryck på skolans egendom / klass. Vilka rättigheter har jag emot lärarens ord? Vatten kan väl inte påverka lektionen, och förstås är det väl inte bra mot min hälsa att inte vara utan dryck. Har jag rätt till att dricka vatten? Vad säger emot mig? Kan jag ändra detta på några sätt? MVH Ole
SVAR
Hej Ole! Det finns inga lagregler som direkt reglerar den situation som Du beskriver. Vad som är utslagsgivande är helt enkelt skolans reglemente. Om läraren anser att ordningen störs av vissa moment som t.ex. förekomst av mat/dryck i klassrummet, är det helt upp till läraren att bestämma. Det finns antagligen helt legitima skäl från skolans/lärarens sida för att inte ha mat/dryck i olika lokaler, t.ex. att inte städpersonalen skall få tyngre arbetsbörda. Det finns rättsfall som berör lärarens rätt att beslagta egendom från eleverna, men den frågan har Du inte ställt. Hör gärna av dig om Du vill veta mer.

mvh
Jesper J Silow
Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Övrigt (1942)
2021-09-22 Finns det förbud mot att anställa personer som begått sexualbrott mot barn?
2021-09-22 Får jag arbeta mer än 40 timmar per vecka om jag har två arbeten?
2021-09-19 Könsbaserad rekryteringspolicy laglig?
2021-09-18 Företrädesrätt till anställning med högre sysselsättningsgrad

Alla besvarade frågor (95785)