Hur gör jag för att min mike ej skall få ärva efter mig?

2006-07-27 i Övrigt
FRÅGA
Min fråga är följande: Jag skall ärva min moster och min moder, båda är boende i bostadsrätt. Själv är jag gift och har inga barn.Jag skall skriva testamente till förmån för en väninnas dotter. Hur gör jag? Om jag skulle avlida före min moster eller moder, hur blir det då med arvet efter mig? Måste jag skriva något i testamentet om detta? Jag vill inte att min make eller någon i hans släkt skall få del av arv efter mig.Tack för svar på förhand. mvh Agneta
SVAR
Hej!
Din make kommer alltid att ha rätt till minst 4xBB dvs ca 120 000 kr vid bodelning då du dör. Utöver detta har du rätt att testamentera bort dina tillgångar som du vill eftersom du inte har några barn vars arv ska skyddas. Vill du att din mamma eller moster ska ärva dig måste du ta med det i testamentet. Skulle alla dina släktingar vara bortgångna vid död ärver din make allt om du inte upprättar ett testamente till förmån för någon annan.Dör du före din mamma och moster kan du förstås inte ärva efter dem. Ett testamente ska upprättas skriftligt med två vittnen (10:1 Ärvdabalken). Dessa två vittnen ska även skriva under handlingen. Du kan vända dig till en jurist för att få hjälp att skriva testamentet, men du kan även hitta färdiga mallar på internet. Ska du skriva det själv är det viktigt att det framkommer att det är ett testamente. Använd gärna ordet testamente så blir det inga problem. Hoppas du har fått svar på din fråga, annars får du gärna höra av dig igen.
Mvh
Magdalena Åhlberg
Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Övrigt (1942)
2021-09-22 Finns det förbud mot att anställa personer som begått sexualbrott mot barn?
2021-09-22 Får jag arbeta mer än 40 timmar per vecka om jag har två arbeten?
2021-09-19 Könsbaserad rekryteringspolicy laglig?
2021-09-18 Företrädesrätt till anställning med högre sysselsättningsgrad

Alla besvarade frågor (95785)