Är kontanta medel egendom?

2021-07-27 i Testamente
FRÅGA
Möjlighet att skydda arvet från utmätning i utsökn.balken.I 5 kap. 5 § utsökn.balken står det att EGENDOM , som finns upptaget i testamente , ej fåröverlåtas eller bli föremål för utmätning.Fråga: Om arvet i testamentet enbart består av kontanta medel - är det att jämställa med egendom?alltså får ej bli föremål för utmätning?Tacksam för förslag på formulering i testamentet av ovanst.
SVAR

Hej! Tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

Kontanta medel

All egendom som inte är fast egendom är lös egendom (motsatsvis 1 kap. 1 § jordabalken). Kontanta medel är således lös egendom och är alltså sådan egendom som kan upptagas i ett testamente med överlåtelseförbud som kan förhindra att egendomen utmäts.

Formulering

Då formuleringen är mycket viktig för att ett överlåtelseförbud ska vara giltigt gentemot en utmätning rekommenderar jag att du kontaktar vår juristbyrå för tidsbokning.

Hoppas du fick svar på din fråga! Om du har någon mer fråga är du välkommen att höra av dig till Lawline igen.

Med vänlig hälsning

My Jansson
Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Testamente (2929)
2021-09-13 Kan arvsklasserna påverka möjligheten att skriva testamente utefter egna önskemål?
2021-09-09 Ex-sambons mor skrev testamente i Schweiz
2021-09-07 Hävande av samboavtal och testamente
2021-09-07 Hur blir fördelningen av arv om bröstarvingar har godkänt testamente och avsagt sig arvet??

Alla besvarade frågor (95668)