Förälder som motsätter sig utökat umgänge eller växelvist boende

2021-07-31 i Barnrätt
FRÅGA
Jag bor ihop med min sambo, min dotter på 7 år och hans två döttrar på 9 och 10.Vi har bott ihop i två år o våra tre tjejer trivs superbra iiho. Jag fungerar även väldigt bra ihop med hans tjejer, vi har jätte fin kontakt.Vi har de senaste året haft varannan vecka, men efter en lite bagatell grej så tillåter inte de andra två barnens mamma och deras bonuspappa att de är här vva.Han har haft varannan vecka i stort sätt hela barnens liv, men efter en olycka där hans hem brann upp och han då inte hade ett fast boende där barnen fick plats så gick de över till varannan helg.Vi flyttade till en 5a förra året så vi alla skulle få plats och barnen fick egna rum vilket inte är billigt att hyra och krävs nu på underhåll. Nu har ju de fått för sig att de bästa för barnen är att de bara är här varannan helg, även fast barnen vill va kvar och verkligen inte vill åka hem så säger de att de inte får de.De försöker också minska barnen umgänge med mig för att de inte tycker om mig när jag vart arg för de i början på året bytte barnhelg för de passade hennes jobb bättre när de vart två ojämna veckor på raken.De har inte nedskrivet på något papper om vem som har jämn eller ojämn vecka.O de betydde då att vi inte hade barnen samma helg, så de slutade då med att min dotter va hos oss varje helg för att de ville umgås med varandra. Sen dess får inte barnen va här om bara jag är hhemma. De kommer typ ingen vart i ffamiljerätten. Kan man göra såhär? Är de tingsrätteen nästa?
SVAR

Hej, tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

Jag förstår frågan som att det för tillfället inte finns något reglerat umgänge och att du önskar din sambos barn ska kunna tillbringa mer tid hos er men att barnens mamma som är boendeförälder motsätter dig detta. Du skriver också att föräldrarna har försökt lösa frågan via samarbetssamtal men inte lyckats. Det som tyvärr då återstår är att vända sig till tingsrätten för att få ett utökat umgänge eller växelvis boende fastställt. Då kan rätten även bestämma mer detaljerat när din sambos barn ska vistas hos er, exempelvis vilka dagar eller vilken vecka. Har din sambo redan ett växelvis boende reglerat i en dom sedan tidigare kan han vända sig till rätten för att få domen verkställd (21 kap. 1 § föräldrabalken).

Hoppas att du fick svar på din fråga!

Med vänliga hälsningar

Victoria Ruzbarsky
Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?