Hur ska kostnaderna för barnets aktiviteter fördelas mellan skilda föräldrar?

2021-07-28 i FAMILJERÄTT
FRÅGA
Hej.Vad är det som gäller när man är skild och har barn tillsammans. Hur skall fördelningen för barns aktiviteterfördelas ekonomiskt. Vi har båda olika löner, men i slutändan har vi lika mycket kvar när allt är betalt, hon bor i hyreslägenhet, jag tog över vår gemensamma villa ?mvh Undrande
SVAR

Hej! Tack för att du vänder dig till oss på Lawline med din fråga!

Jag tolkar din fråga som att du undrar över hur man ska fördela kostnaderna för era gemensamma barns aktiviteter när ni är skilda och har olika lön. För att svara på din fråga kommer jag använda mig av föräldrabalken (förkortas FB).

Hur ska kostnaderna för barnets aktiviteter fördelas ekonomiskt?

Det som gäller är att kostnaderna för barnets underhåll (inkluderat aktiviteter) ska fördelas mellan föräldrarna utefter deras ekonomiska förmåga. Det är därför inte så lätt som att allt ska delas lika utan om en förälder har större ekonomisk förmåga kan den föräldern behöva stå för fler eller större utgifter. Fördelningen beror på hur föräldrarnas ekonomiska förmågor ser ut i jämförelse med varandra (7 kap. 1 § FB).

Du skriver att ni i slutändan har lika mycket kvar när allt är betalt. Det innebär att ni praktiskt taget har lika stor ekonomisk förmåga. Det kan därför vara så att ni behöver dela så gott som lika på kostnaderna för barnets aktiviteter.

Hoppas du fått svar på din fråga! Vill du vidare komma i kontakt med en jurist som hjälper dig så rekommenderar jag dig varmt att kontakta vår juristbyrå på följande länk: https://lawline.se/boka.

Med vänliga hälsningar,

Karin Pihl
Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Övrigt (3650)
2021-09-18 Samtycke krävs om make vill sälja sommarstuga
2021-09-11 Inneboende eller sambo
2021-08-31 Avsäga släktskap
2021-08-30 Om sambo ej vill lämna fastigheten

Alla besvarade frågor (95867)