Hyresvärdens underhållskyldighet

2021-07-17 i Hyresrätt
FRÅGA
Hej. Jag undrar hur jag ska gå till väga då jag flytta in i en ny lgh som jag har bott i 1 år. I oktober så började det att forsa in vatten genom mitt vardagsrumsfönster och sovrumsfönster och jag skicka filmen till hyresvärden och fråga varför det regnar in. Han har då inte isolerat ordentligt och han skulle åtgärda detta innan sommaren inget har hänt. Det är fukt skadad i fönster valvet i båda fönsterna. Är detta verkligen ok? Och finns det någonstans jag kan vända mej till? Jag betars ganska mycket i hyra.
SVAR

Hej och tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

En hyresvärd har en s.k. underhållsskyldighet av hyreslägenheten. Av underhållsskyldigheten följer att hyresvärden under hyrestiden ska tillhandahålla lägenheten i sådan skick att den är fullt brukbar för det avsedda ändamålet (12 kap. 15 första stycket och 9 § JB). Om hyresrätten t.ex skadas utan att hyresgästen är ansvarig för skadan så har hyresgästen som regel rätt till vissa saker (12 kap. 16,11 och jfr 24 § JB).

I och med att det är hyresvärden själv som vållat till den uppkomna fuktskadan till följd av att "inte isolerat [bostaden] ordentligt" så har du alltså enligt denna huvudregel rätt till vissa saker. Du som hyresgäst har nämligen rätt att avhjälpa den bristfälliga isoleringen eller i vart fall för fuktskadorna på hyresvärdens bekostnad i och med att du redan sagt till honom att åtgärda felet. Dessutom har du för den tid som isoleringen varit bristfällig eller i vart fall för den tid då fuktskadan funnits i bostaden rätt till nedsättning av hyran samt ersättning för den bristfälliga isoleringen eller i vart fall för fuktskadorna

Sammanfattning och råd

Av allt att döma har du alltså rätt att avhjälpa isoleringen på hyresvärdens bekostnad. Dessutom har du även rätt till nedsättning av hyran för ovan nämnda tidsperiod.

Mitt råd är därför att du i första hand vänder dig till hyresvärden och åberopar den reglering jag anfört i mitt svar för att därigenom kunna lösa det mellan er två utan någon extern hjälp. Men om hyresvärden inte går med på dina villkor så råder jag dig att du isåfall vänder dig till en av våra kunniga jurister på området för att tillgodose dina rättigheter på bästa möjliga sätt.

Hoppas att du fick svar på din fråga! Med det sagt önskar jag dig en trevlig helg!

Med vänlig hälsning

Hemen Yazdanfar
Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Hyresrätt (2056)
2021-09-15 Hur mycket kan det kosta att ersätta en borttappad nyckel?
2021-09-13 Får en hyresvärd gå in i en lägenhet vid misstanke om brott?
2021-09-12 Hur blir man av med en hyresgäst som vägrar flytta?
2021-09-09 Uppsägningstid vid 15 månaders hyresavtal

Alla besvarade frågor (95663)