Kan grannarna kontakta hyresvärden direkt vid störningar i hyresrätten?

Hej, jag undrar angående varningar i lägenhet, har bott här ett tag och brukar ha hög musik på kvällarna vilket jag kan se att jag skulle få en varning för, är det okej att jag får tre varningar (vilket är de vanligaste innan man blir utsparkad från lägenheten) utan att blivit tillsagt om den första, kan mina grannar undgå mig och skriva till hyresvärden och att han väntar utan att säga till mig eller måste jag veta om varningarna? Tänker så jag faktiskt kan göra nått åt de isåfall innan jag blir utsparkad? Kram Evelina

Lawline svarar

 Hej och tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

Till att börja med kan framföras att grannar inte har en skyldighet att varna varandra, men att det alltid (såklart) är att uppskattas istället för att blanda in hyresvärden. För att undvika större komplikationer är det alltid en bra början prata med varandra, innan man ta det hela vidare. Att tillägga är dessutom att det inte finns någon allmän bestämmelse som anger att tre varningar är gränsen innan hyresrätten kan förverkas. Det hela lär bero på omständigheterna och omfattningarna av störningarna. 

Enligt 12 kap. 25§ Jordabalken (JB) ska hyresgästerna som använder huset se till att de som bor i omgivningen inte utsätts för störningar som i sådan grad kan vara skadliga för hälsan eller annars försämra deras bostadsmiljö att de inte skäligen bör tålas. Hyresgästerna ska vidare vid sin användning av lägenheten iaktta allt som fordras för att bevara sundhet, ordning och gott skick inom fastigheten.

I förarbetena till lagen har angivits att utgångspunkten för vad som ska förstås med störningar i boendet är bestämmelserna i hälsoskyddslagen och hälsoskyddsförordningen om sanitär olägenhet. För att falla under olägenhet ansågs en störning kunna vara skadlig i psykiskt eller fysiskt hänseende för en människas hälsotillstånd. Stöd får tas från den allmänna uppfattning om vad som får godtas i ett hus likt ditt och en avvägning får göras av vad som ska anses vara en störning i boendet. Mindre störningar eller sådana som är tillfälligt övergående måste grannarna tåla. Hänsyn tas inte till om grannarna är känsliga än normalt (prop. 1992/93:115 s. 30). Däremot kan det sägas att de boende på natten ska kunna sova ostört, medan man på dagen får räkna med en del liv och rörelse i fastigheten. 

Enligt 12 kap. 25§ st. 2 JB ska hyresvärden ge hyresgästerna tillsägelse att se till att störningarna omedelbart upphör samt, om dessa är bostadshyresgäster, underrätta socialnämnden i den kommun där bostaden är belägen om störningarna. Om hyresgästerna bryter mot detta och inte bättrar sig efter att de fått en tillsägelse kan hyresrätten förverkas enligt 42 § 1 st. 9 p. 

Om du har ytterligare frågor är du varmt välkommen att återkomma till oss på Lawline. 

Jasmine El MallahRådgivare
Public question details image

Tjänster till fast pris *

Behöver du hjälp med Fastighetsrätt och Hyresavtal? Vi hjälper dig till fast pris!

Avtalsgranskning4995 kr

Få ett avtal granskat av en utbildad jurist. Avtalet ska vara på svenska och får vara max 7 sidor långt. Juristen granskar avtalet och återkopplar till dig med skriftlig feedback. Vid behov i form av förslag på ändringar, tillägg och justeringar, samt rådgivning.

Betala medKlarna Logo
* Samtliga fastprisärenden hanteras av en jurist och inkluderar även en telefonavstämning