FrågaARBETSRÄTTÖvrigt 19/02/2022

Konkurrensklausul - skadestånd?

Hej

Jag hade två anställda som skrivit på ett anställningsavtal, I det avtalet så finns det en punkt som säger att den anställde har inte rätt att söka anställning hos någon av våra samarbetspartners inom tre år.

De slutade anställningen hos oss med omedelbar verkan utan godkännande från oss och sökte arbete hos en av våra samarbetspartners och fick arbetet. Vår samarbetspartner visste inte att de hade hoppat av arbetet hos oss och brutit kontraktet med oss.

Så min fråga är kan vi begära skadestånd av de två som brutit kontraktet med oss och sökt arbete hos vår samarbetspartner fastän de skrivit på ett avtal där de förbinder sej att inte arbeta hos någon av vår samarbetspartner inom tre år.

Tack på förhand


Lawline svarar

Hej och tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga! Jag kommer nedan att redogöra för vad som gäller rättsligt och därefter kort sammanfatta vad jag kommer fram till.

Konkurrensklausul

Den typ av klausul som du anger kallas för konkurrensklausuler. Som anställd har man en långtgående lojalitetsplikt gentemot sin arbetsgivare som kortfattat innebär att man ska sätta arbetsgivarens intressen framför sina egna när de krockar. Lojalitetsplikten upphör i regel när man avslutar sin anställning, men med hjälp av konkurrensklausuler kan den sträckas ut och även gälla en tid därefter.

Konkurrensklausuler regleras i 38 § avtalslagen. Där framgår det att konkurrensklausuler är gällande mot en arbetstagare/tidigare arbetstagare så länge som denna konkurrensklausul är skälig och rimlig. När man bedömer om en konkurrensklausul är skälig så ska man göra en helhetsbedömning. I denna helhetsbedömning finns det vissa faktorer som man ska ta särskild hänsyn till:

- Hur långt konkurrensklausulen sträcker sig över tiden,

- Klausulens geografiska giltighetsområde, samt

- Vilka nackdelar det innebär att omfattas av en konkurrensklausul i förhållande till de förmåner som erhålls i form av lön och annat.

Genom arbetsdomstolens (AD) praxis har skälighetsbedömningen utvecklats. Bedömningen av om en konkurrensklausul anses vara skälig görs av domstolen i varje enskilt fall, men några ytterligare faktorer som domstolen kollar på har lyfts fram i det betydelsefulla fallet AD 2015 nr. 8. Dessa faktorer är följande:

- Vilket berättigat syfte arbetsgivaren har haft med konkurrensklausulen. I denna bedömning kollar man t.ex. på om arbetsgivaren vill skydda "tekniskt eller annat företagsspecifikt kunnande som arbetsgivaren förvärvat eller utvecklat". Att skydda bestående kundrelationer har också uppfattats som ett sådant berättigat syfte.

- I vilken utsträckning som denna konkurrensklausul begränsar en arbetstagares möjligheter att bedriva yrkesverksamhet. Här spelar det roll hur stor omfattningen är av det arbete som arbetstagaren förhindras bedriva men även längden på konkurrensklausulens bindningstid spelar roll.

- Vilka sanktioner som är förenade med överträdelse av konkurrensklausulen, samt

- Om någon kompensation utgår under bindningstiden och om klausulen varit föremål för seriösa förhandlingar mellan parterna.

Vad gäller tiden som gäller i ditt fall, 3 år, så anses det generellt vara en ganska lång tid som kräver starka skäl från arbetsgivarens sida samt i regel också en ekonomisk kompensation till arbetstagaren (se AD 2017 nr. 38). Detta är dock endast invändningar som du måste vara beredd på från motpartens sida, men som går att bemöta på olika sätt (förslagsvis att jämka tiden medges eftersom de anställda verkar ha bytt jobb direkt alternativt att argumentera för varför det är en korrekt satt tid).

Rätt till skadestånd?

Först och främst måste man kolla på vad avtalet säger angående skadeståndet. Om avtalet är tomt på den punkten, det vill säga att det inte reglerar frågan om skadestånd vid avtalsbrott så blir det aktuellt med utfyllnad av avtalet. Rimligtvis skulle man då kunna fylla ut det så att det tillerkänner arbetsgivaren (dig) ett skadestånd eftersom det anses vara en allmän avtalsrättslig princip att skadestånd är en påföljd vid avtalsbrott. Storleken på detta är dock svårt att säga utan vidare information om vilken anställning dina tidigare arbetstagare hade, vilket jobb de utförde, lön etc.

Sammanfattning och råd

Det är möjligt att kräva skadestånd. Beroende på din närmare situation så finns det en risk för att arbetstagarna motsätter sig detta och hävdar att konkurrensklausulen är oskälig och därmed inte alls är giltig eller i vart fall ska jämkas. Mitt råd till dig är därför att ta hjälp av en jurist för att gå igenom din situation mer specifikt och se över vad som kan vara ett rimligt skadeståndskrav. Denne kan då upprätta kravbrev till de före detta anställda. Invänder de att de inte tänker betala kan du väcka talan i domstol.

Är du intresserad av mer hjälp vidare kan jag varmt rekommendera en av våra duktiga jurister hos Lawlines juristbyrå. Om är intresserad av detta eller om du har några frågor om mitt svar så får du gärna kontakta mig på Julia-saga.herhold@lawline.se.

Hoppas att du fick svar på din fråga och stort lycka till!
Med vänlig hälsning,

Julia-Saga HerholdRådgivare
Public question details image

Boka tid med jurist

Behöver du hjälp med ärenden relaterade till Arbetsrätt och Övrigt ? Våra duktiga jurister kan hjälpa dig!

Fyll i formuläret så svarar en av våra jurister dig inom 24 timmar. Juristen kommer att kontakta dig och ge dig ett tidsestimat och ett prisförslag för att hjälpa dig med att lösa ditt ärende

0 / 1000