Rätt att kvarstå i anställning

2020-09-29 i Övrigt
FRÅGA
Min arbetsgivare säger att LAS vad gäller rätten att arbeta till 68 inte gäller än för det inte är indkrivet i kollektivavtalet än.Stämmer det?
SVAR

Hej och tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

För att svara på din fråga kommer jag hänvisa till lagen om anställningsskydd (LAS).

Rätt att kvarstå i anställningen

En arbetstagare har rätt att kvarstå i anställningen till utgången av den månad då han eller hon fyller 68 år (32a § LAS). Eftersom detta står i lagen om anställningsskydd gäller det alla som är anställda i Sverige i allmän eller enskild tjänst (1 § LAS).

Lagen om anställningsskydd är en semidispositiv lag vilket innebär att avsteg kan göras från lagen genom kollektivavtal. Det finns ett antal uppräknade paragrafer från vilka undantag kan göras i kollektivavtal (2 § LAS). Paragrafen som ger arbetstagare rätt att kvarstå i anställning tills denne fyller 68 år är inte med i uppräkningen. Detta innebär att denna rätt gäller oavsett vad som står i ett avtal, och även om det inte står något om det i kollektivavtalet alls.

Jag hoppas att detta var svar på din fråga! Mvh,

Emma Johannesson
Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Övrigt (1914)
2021-07-18 Vad innebär lojalitetsplikten och vem gäller den?
2021-07-14 Rätt att ta del av LAS-listan?
2021-07-12 Är intermittent anställning vid behov penisionsgrundande?
2021-07-11 Är jag skyldig att arbeta mer än mina avtalade timmar?

Alla besvarade frågor (94150)