Samtycke vid barns namnbyte

2018-05-19 i FAMILJERÄTT
FRÅGA
Hej jag har två barn som är 13 och 16 år dom har de senaste åren bott med mig och min nya sambo, då deras biologiska pappa inte vill ha med dom att göra. Nu ska jag och min nya sambo gifta oss efter åtta år tillsammans och jag vill byta till dubbla efternamn. Problemet är att jag inte får någon kontakt med deras pappa måste han verkligen ge sitt samtycke till efternamns bytet?
SVAR

Hej och tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

Jag uppfattar din fråga som att du undrar om det behövs samtycke från barnens biologiska far för att barnen ska få byta till dubbla efternamn.

Regler kring namnbyten hittar vi i Personnamnlagen.

Vid namnbyte för barn är det barnens vårdnadshavare som ansöker om namnbytet hos Skatteverket. Detta innebär att ifall du och den biologiska pappan har delad vårdnad krävs att båda ansöker och därmed samtycker till namnbytet. Om det däremot enbart är du som har vårdnaden krävs samtycke från den biologiska pappan endast om era barn bär hans efternamn (se 34 § Personnamnlagen). Ifall biologiska pappan, i de fall han inte har del i vårdnaden, inte kan eller vill lämna samtycke kan namnbytet beviljas genom att domstol förklarar att det är förenligt med barnens bästa. Vid en sådan bedömning ska domstolen ta hänsyn till barnets egna inställning utifrån barnets ålder och mognad. För barn som fyllt 12 år finns en särskild bestämmelse som anger att samtycke från barnet i regel krävs för att namnbytet ska godkännas (se 46 § Personnamnlagen).

Hoppas du fick svar på din fråga!

Med vänliga hälsningar

Lovisa Wanhatalo
Vi kan hjälpa dig vidare!
Våra jurister ger dig personlig hjälp. Klicka för att boka tid med Lawline Juristbyrå: BOKA.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Övrigt (3676)
2021-11-30 Vem bestämmer hur umgänge ska ske, och hur ser man till att det går rätt till?
2021-11-30 Åtgärder att genomföra om delägare till fastighet inte kommer överens
2021-11-25 Jäv angående bouppteckningsförättare
2021-11-25 Är min samboendes enskilda egendom fortfarande enskild om vi säljer huset

Alla besvarade frågor (97626)