Vem ärver barnlöst syskon?

2021-06-14 i Arvsordning
FRÅGA
Hej En fundering om arv?Min far har 4 barn. Han är skild! Lever ensam!2 av hans barn har barn och 2 av hans barn har inga barnOm någon av de barnlösa barnen dör före min far, vem tillfaller då det barnets arvslott? 1 Delas mellan övriga syskon!?2 Tillfaller Barnets mor, trotts att hon inte har med min far att göra?
SVAR

Hej! Tack för att du vänder dig till Lawline med er fråga!

För att besvara din fråga kommer jag utgå från bestämmelserna i Ärvdabalken (ÄB).

Då det avlidna syskonet inte har något eget barn går arvet vidare till vad som kallas den andra arvsklassen. Denna klass innefattar arvlåtarens föräldrar. För din del innebär detta att arvet efter ett avlidet syskon, som inte har några egna barn, går till föräldrarna. Det innebär att hälften kommer gå till den avlidnes moder och hälften till den avlidnes far.

I de fall någon av föräldrarna är avlidna kan barn och barnbarn till den avlidna föräldern träda in istället för föräldern.

Observera att arv till den andra arvsklassen kan testamenteras bort. Det betyder att din/föräldrarnas rätt till arvet kan begränsas om ditt syskon skrivit ett testamente som säger annat.

Jag hoppas du fick svar på din fråga.

Med vänlig hälsning

Lucas Gardebrand
Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Arvsordning (1644)
2021-08-02 Kan man ärva av sina syskon?
2021-08-02 Ärver jag hela min brors kvarlåtenskap?
2021-07-31 Har styvbarn arvsrätt?
2021-07-31 Se till att syskonbarn inte kan ärva

Alla besvarade frågor (94603)