Vem ärver när det inte finns några barn i äktenskapet?

2021-08-28 i Make
FRÅGA
Vad gäller i fråga om bouppteckning och arvsfråga om det inte finns några barn i äktenskapet när den ena dör och den andre är ensam kvar?
SVAR

Hej och tack för att du vänder dig till Lawline!

Huvudregeln i äktenskap är att den efterlevande maken ärver allt enligt ärvdabalken (ÄB) 3 kap. 1 §. Om det inte finns några barn i ett äktenskap och den sista maken avlider och inget testamente finns gäller enligt ÄB 2 kap. 2 § att de avlidnes föräldrar ärver sina barn. Om föräldrarna gått bort fördelas arvet vidare till eventuella barn till föräldrarna. Om inga föräldrar lever och inga syskon till den avlidne finns, alltså att det inte finns någon arvsberättigad kvar i släkten går arvet till Allmänna arvsfonden vilket är den sista anhalten.

Vad gäller bouppteckningen så görs denna oftast av någon närstående men det finns inga krav på vem som ska stå som bouppgivare utan det kan lika gärna vara en god vän som tar ansvar för att bouppteckningen genomförs. Finns inga sådana så ombesörjer kommunen en boutredare som uppger boet, ser till att en bouppteckning genomförs och avslutar dödsboet.

Hoppas du fått svar på din fråga!

AnnaSara Jarius
Vi kan hjälpa dig vidare!
Våra jurister ger dig personlig hjälp. Klicka för att boka tid med Lawline Juristbyrå: BOKA.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Make (488)
2021-09-30 Vad gäller när en make med bröstarvingar gift om sig och arv ska fördelas?
2021-09-30 Makars ansvar för varandras skulder vid dödsfall
2021-09-19 Måste min fru flytta från mitt hus om jag går bort?
2021-08-30 Arv efter skilssmässa

Alla besvarade frågor (96402)