Förolämpning eller förtal

Hej. Får mitt ex som spelar rädd och fått igenom ett kontaktförbud springa rumt å ta kontakt med mina och min sons vänner å skryta om det å förlöjliga sig över mig. Känns lite motsägelse fullt Kan ja tycka mvh

Lawline svarar

Hej!

Tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga.

Du ställer ingen konkret fråga men jag tolkar det som en fråga angående ärekräningsbrott. I 5 kap. brottsbalken (BrB) finner du ärekränkningsbrotten. Det finns två olika former av ärekränkningsbrott, förtal och förolämpning.

Förtal
Brottet förtal föreligger när någon lämnar uppgift om en annan person och uppgiften samtidigt är ägnad att utsätta den personen för andras missaktning, 5 kap. 1 § BrB. Det ska handla om någon uppgift om personen som kan vara nedsättande för dennes anseende. Bedömningen av vad som anses vara nedsättande ska göras ur den kränktes och dennes omgivnings synvinkel. Det saknar betydelse om den uppgift som lämnas är sann eller osann. Exempel på uppgifter som är ägnade att utsätta en person för andras missaktning är att uppgiften pekar ut en person som brottslig eller klandervärd i sitt levnadssätt. En uppgift om ett klandervärt levnadssätt kan exempelvis vara att utpeka någon som prostituerad, nazist, narkoman eller alkoholist. Det ska dock röra sig om ett klandervärt beteende av allvarlig art, vilket medför att endast påståenden om att någon är otrogen förmodligen inte omfattas av brottet förtal. Skulle det istället vara fråga om spridning av integritetskränkande uppgifter av sexuell art, kan det vara fråga om uppgifter som faller in under förtal. Ytterligare en förutsättning för att brottet förtal ska föreligga är att uppgiften har lämnats till någon annan än den kränkte. Det krävs alltså att någon utomstående får del av uppgiften om den kränkte.

Förolämpning
Brottet förolämpning skiljer sig från förtal bland annat på det sättet att själva uttalandet riktar sig direkt mot den kränkte, medan det vid förtal krävs att uppgiften lämnas till någon utomstående. För att brottet förolämpning ska föreligga ska det vara fråga om en uppgift som kan såra/kränka en persons självkänsla. De handlanden som faller in under brottet förolämpning kan ske genom: kränkande tillmäle, kränkande beskyllning eller annat skymfligt beteende, 5 kap. 3 § BrB. Med kränkande tillmäle och kränkande beskyllning menas kränkande skällsord eller hotelser. Till exempel att någon kallar en person för rasist eller beskyller någon för att uppträda som nazist. Viktigt att komma ihåg är dock att skällsord bedöms olika i olika situationer, vilket innebär att ett och samma yttrande kan bedömas som förolämpning i en situation medan det i en annan situation med andra omständigheter inte bedöms som förolämpning. Med annat skymfligt beteende menas exempelvis en örfil, en spottloska i ansiktet eller en spark i ändan.

Sammanfattningsvis
Det kan diskuteras huruvida ditt ex handlande faller in under brottet förtal eftersom det ska röra sig om uppgifter av allvarlig art, om det aktuella är av allvarlig art är svårt att avgöra. Men självklart visar det på en motsägelsefull handling. Det hade möjligtvis varit möjligt att domstolen prövar frågan angående kontaktförbud igen, dock finns det en risk för att den som väcker åtal får stå för samtliga rättegångskostnader vid en förlust.

Jag rekommenderar dig att göra en anmälan hos polisen och möjligtvis ta kontakt med en jurist som är specialiserad på området för att få ytterligare hjälp.

Jag hoppas att du fick svar på din fråga, återkom gärna ifall du har fler funderingar!

Med vänlig hälsning,

Victoria NajafiRådgivare
Public question details image

Ställ en Expressfråga 1499 kr

Behöver du hjälp med att lösa en fråga gällande Straffrätt och Ärekränkning, 5 kap. BrB? Vi kan hjälpa dig!

Ställ din fråga i formuläret nedan och få svar inom 72 timmar.

Betala medKlarna Logo
0 / 1500
swish logo