Kan man anmäla osanna uppgifter?

En fråga gällande "förtal".

Blivit anmäld till Socialen där min roll och lämplighet som mamma ifrågasätts. Anmälan innehåller en massa lögner. Vilka jag har iaf delvis bevis för att det är just lögner.

Det är en närstående till barnet som gjort anmälan.

Soc lade ner vidare utredning gällande orosanmälan.

Anmälaren har även ringt mitt ex (ej far till barnet) och farit med osanning för att smutskasta och få mig att framstå som en dålig person.

Vilket också i värsta fall hade kunnat vara en livsfarlig situation för mig (dock var så ej fallet nu, men det visste inte anmälaren).

Jag undrar nu om det finns grund, möjlighet eller chans att kunna anmäla detta?

Och om inte annat så iaf få slut på dessa förtal och anmälningar.

Hur ska jag gå tillväga om jag ska/kan driva detta vidare?

Tacksam för svar.

Mvh

Lawline svarar

Hej och tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga!

Angående orosanmälan

Gällande orosanmälan till socialtjänsten regleras det i socialtjänstlagen (SoL). Vissa personer är skyldiga att göra en orosanmälan. En orosanmälan sker enligt 14:1 SoL och den säger bland annat att en myndighet eller en yrkesverksam i en myndighet som får vetskap eller misstanke om att ett barn far illa är skyldiga att genast anmäla det till socialnämnden. Det är alltså en obligatorisk anmälningsplikt till socialnämnden för dessa personer.

Att en person är skyldig att anmälan även vid misstanke om att ett barn far illa innebär att anmälaren inte själv behöver sätta sig in i om socialnämnden behöver ingripa till ett barns skydd utan kan utgå från sin egna bedömning och egna iakttagelse om ett barn far illa eller riskerar att fara illa. Betydelsen av begreppet "fara illa" varierar av naturliga skäl beroende på bland annat barnets ålder och omständigheterna i övrigt. Det innefattar både psykiska och fysiska omständigheter samt annan persons eller barnets egna agerande.

Angående förtal

För att besvara din fråga vänder vi oss till brottsbalken (BrB). I 5:1 BrB beskrivs brottet förtal. Enligt denna regel kan viss publicering eller spridning av information var otillåten. Det ska publiceras så att det kan spridas till andra och allmänheten ska ha möjlighet att ta del av det. Om enbart den som informationen gäller kan ta del av det är det inte talan om förtal. Innehållet ska vara sådant att offret kan utsättas för andras missaktning, uppfattas som brottslig eller klandervärd i sitt levnadssätt. Det ska spridas med avsikten att innehållet ska få sådana konsekvenser. Det finns inget krav på att uppgifterna ska vara osanna. Undantag från straffansvar är om man är skyldig att uttala sig eller om det på annat sätt är försvarligt att uppgifterna sprids och man visar att uppgiften är sann eller att man hade skälig grund att tro detta. Detta är ett brott som kan polisanmälas men här är det kanske svårt med tanke på den begränsade spridning av informationen.

Angående falsk tillvitelse

I brottsbalken regleras även brottet falsk tillvitelse i 15:7 1 st. BrB. Det innebär att om en anmälan sker till en myndighet såsom Socialtjänsten och man lämnar lögnaktiga uppgifter om brottsliga gärningar eller besvärande uppgifter kan det utgöra brottet falsk tillvitelse. Detta medför straffansvar och kan alltså polisanmälas.

I detta fallet räcker det dock inte att någon objektivt sett har begått handlingarna som beskrivs i lagen och lämnat falska uppgifter. Det måste även finnas ett uppsåt för att det ska utgöra ett brott. Om en anmälan har upprättats och man tror att man lämnar sanningsenliga uppgifter men som visar sig inte stämma utgör det inte brottet falsk tillvitelse.

Har personen däremot har varit vårdslös i fråga om sanningshalten av uppgifterna, dvs. saknade uppsåt men hade skälig anledning att anta att utsagan var sanningslös, rubriceras brottet istället som vårdslös tillvitelse enligt 15:7 2 st. BrB. Detta kan således också polisanmälas.

För att gå vidare med detta kan det alltså polisanmälas, detta kan göras genom att besöka en polisstation eller ringa 11414.

Jag hoppas att detta var svar på din fråga!

Med vänliga hälsningar,

Erik OlshovRådgivare
Public question details image

Ställ en Expressfråga 1499 kr

Behöver du hjälp med att lösa en fråga gällande Straffrätt och Ärekränkning, 5 kap. BrB? Vi kan hjälpa dig!

Ställ din fråga i formuläret nedan och få svar inom 72 timmar.

Betala medKlarna Logo
0 / 1500
swish logo