FrågaPROCESSRÄTTDomstol20/10/2018

Vad gäller när en part är frånvarande i rättegång?

Vad händer om en part inte dyker upp på en rättegång?

Lawline svarar

Hej och tack för att du vänder till oss på Lawline!

Om en part som ska höras i bevissyfte inte inställt sig personligen trots att han blivit kallad att göra detta vid påföljd av tredskodom är utevaron inte skäl att ställa in förhandlingen. I stället kan tredskodom (en dom som avkunnas mot den part som efter kallelse till rättegångsförhandling ändå inte infunnit sig till förhandlingen) eller avskrivning (domstolen avslutar ett påbörjat ärende utan att fatta ett beslut om sakfrågan) bli aktuellt enligt 44 kap. 2 § i rättegångsbalken om inte parten inställt sig via ombud och ombudet återkallar förhöret. I den sistnämnda situationen föreligger inte några formella hinder mot huvudförhandling på grund av partens personliga utevaro.

Rätten bör vara restriktiv när det gäller att inställa en huvudförhandling på parternas begäran. Rätten bör fästa tillbörligt avseende vid vad parterna säger av betydelse för frågan om förhandlingens inställande. Vidare anges att det i vissa fall kan vara nödvändigt att diskussionsvis gå in på parternas ståndpunkter, och exempelvis efterhöra om viss omständighet erkänns av parten. Det finns starkare skäl att hålla huvudförhandling i en parts personliga frånvaro om denne tidigare uteblivit från förhandling. Frånvaron kan tolkas emot parten enligt 35 kap. 4 §. När det gäller både förhör under sanningsförsäkran och annan muntlig bevisupptagning bör övervägas möjligheten att hålla förhöret per telefon. I paragrafen anges vissa former av parts passivitet i processen (utevaro och underlåtenhet att fullgöra något i rättegången eller att besvara fråga). Passiviteten har en bevisverkan som beror på omständigheterna i det särskilda fallet.

Är det så att man har blivit kallad till rättegång och upptäcker att man inte kan närvara vid rättegången måste man meddela rätten om detta. Det är sedan upp till domstolen att göra en bedömning om frånvaron är en sådan omständighet som gör att rättegången inte kan hållas, de ska då skjuta på förhandlingarna. Dock är det inte ett krav från domstolens sida att skjuta upp rättegången om de anser att den kan hållas ändå (32 kap. 4 § Rb). Det finns ett undantag när man inte kan få några påföljder på grund av sin frånvaro och det är när man inte dyker upp på grund av laga förfall. Laga förfall är ett begrepp som innebär att det är giltig anledning att vara frånvarande från rätten på grund av sjukdom eller en omständighet man inte kan styra över (32 kap. 8 § Rb).

Det är olika regler beroende på vilken typ av rättegång det rör sig om och vilken part du deltar som. Är du en tilltalad i en brottmålsrättegång får dom meddelas trots din frånvaro om det är en låg straffskala på brottet. Är det ett tvistemål beror det på vilken typ av mål det handlar om och vilken part du är. Men det finns möjlighet även här att i vissa fall meddela en så kallad tredskodom vilket är en dom mot den part som inte har infunnit sig till rättegången. Men ett generellt svar är att det finns möjligheter för domstolen att döma trots din frånvaro.

Vill du ha mer ingående svar om dom får meddelas just ditt fall är du välkommen att ställa en till fråga med mer detaljer om vad det är för mål och vilken part du deltar som.

Hoppas du fick svar på din fråga!

Bästa hälsningar,

Yekta KeskinRådgivare
Public question details image

Ställ en Expressfråga 1499 kr

Behöver du hjälp med att lösa en fråga gällande Processrätt och Domstol? Vi kan hjälpa dig!

Ställ din fråga i formuläret nedan och få svar inom 72 timmar.

Betala medKlarna Logo
0 / 1500
swish logo