Förfalskning, Häleri, och Godtrosförvärv

Två personer lever i ett samboförhållande, person A och B. Person A köper en bil till person B. Person B är den som står som ägare på bilen. Vid separation förfalskar person A ägarbevis och säljer eller överlåter bilen till en annan person, person C. Person A nekar till att ha något alls med händelsen att göra och hävdar att person B själv sålt bilen till person C. Vad kan straffet bli för inblandade i detta fall?

Lawline svarar

Hej, och tack för att du kontaktar Lawline med dina frågor, Hej, och tack för att du kontaktar Lawline med dina frågor, _Vad det gäller person B_ kan denna dömas för urkundsförfalskning enligt 14:1 Brottsbalken (BrB), https://lagen.nu/1962:700#K14. Straffet för urkundsförfalskning är som högst fängelse två år. Eftersom person B även använt förfalskningen kan denna även dömas för bruk av urkundsförfalskning enligt 14:9 BrB. Straffet för detta brott är detsamma som enligt 14:1 BrB. Dock brukar om gärningsmannen begått båda dessa brott, denna endast dömas för det ena. _Vad det gäller person C_ kan denna om han varit medveten om att bilen han köpte varit tagen av en annan genom brott, dömas för häleri enligt 9:6 BrB, https://lagen.nu/1962:700#K9. Straffet för häleri är fängelse i högst två år. Om person C inte varit medveten om att bilen varit tagen genom brott, kan denna ändå dömas till häleriförseelse enligt 9:7 2 p. BrB, om denna hade skälig anledning att anta att brott förelåg. Vilket i princip betyder att person C måste köpt bilen under ”skumma” eller ”mistänkliga” förhållanden, och att han därför borde förstått att bilen inte såldes lagligt. Straffet för häleriförseelse är som högst fängelse sex månader. _Vad det gäller person A_ har denne som ägare till bilen rätt att kräva denna tillbaka från person C enligt 3 § lag om godtrosförvärv (GfvL), https://lagen.nu/1986:796. Detta kräver dock att person B då han sålt bilen, olovligen tagit denna från person A; vilket innebär att om person A (frivilligt) lämnat ifrån sig bilen, kan inte 3 § GfvL tillämpas. Om det är så att person A inte lämnat ifrån sig bilen frivilligt, måste denna inom 6 månader från att person A fick reda på att person C hade köpt bilen, kräva tillbaka egendomen. Vidare finns det en möjlighet enligt 2 § GfvL för person A att kräva tillbaka bilen från person C även fast person A frivilligt lämnat ifrån sig bilen till person B. Så blir fallet om person C då han köpt bilen, borde ha misstänkt att någonting inte stått rätt till med ägandeförhållanden; t.ex. att han borde ha förstått att bilens papper var förfalskade.
Lawline RådgivareRådgivare
Public question details image

Ställ en Expressfråga 1499 kr

Behöver du hjälp med att lösa en fråga gällande Straffrätt och Bedrägeri och annan oredlighet, 9 kap BrB? Vi kan hjälpa dig!

Ställ din fråga i formuläret nedan och få svar inom 72 timmar.

Betala medKlarna Logo
0 / 1500
swish logo