Gåva till bara vissa barnbarn

2021-07-31 i Förskott på arv
FRÅGA
Kan mina föräldrar ge bort pengar till bara mina barn?Inte min brors barn.Kan det bli några problem då våra föräldrar går bort?
SVAR

Hej, tack för att du vänder dig till Lawline!

När jag besvarar din fråga kommer jag att använda mig av ärvdabalken, ÄB.

Laglott

Bröstarvingar har alltid rätt till sin laglott vilket innebär att dina föräldrar inte kan testamentera bort allt arv till dig och utesluta din bror (7 kap. 1 § ÄB). Detta tillämpas inte på barnbarn.

Gåva

Vad du pratar om skulle räknas som en benefik gåva. Dina föräldrar ger sina barnbarn pengar utan att förvänta sig någonting tillbaka. Hade dina föräldrar gett dig gåvan hade det sett som förskott på arv om dina föräldrar inte uttryckligen hade skrivit gåvobrev som sa att det inte ska ses som det (6 kap. 1 § ÄB). Det gäller däremot bara bröstarvingar vilket barnbarn inte är. Problem kan fortfarande uppstå om summan är väldigt stor då din bror kanske tycker att det är värt att bråka om då men det är svårt att säga hur han skulle se på det.

Sammanfattning

Dina föräldrar kan välja att ge dina barn en gåva i form av pengar utan att behöva ge din brors barn någonting. Förskott på arv är ingenting som direkt kan aktualiseras då.

Hoppas att du fick svar på din fråga!

Vänligen,

Kajsa Svensson
Du är välkomna att boka en erfaren jurist för fortsatt juridisk rådgivning genom att skicka en kostnadsfri bokningsförfrågan till Lawlines Juristbyrå här.
Våra jurister på Lawline Juristbyrå erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig i ditt specifika ärende utifrån ditt behov.
Fick du svar på din fråga?
Senaste besvarade frågorna inom Förskott på arv (1263)
2021-09-14 Den ena av tre syskon vill ta över den gemensamma moderns hus, hur går detta till på bästa sätt?
2021-09-11 Förskott på arv till syskon
2021-09-06 Inskränker ett förskott på arv min laglott?
2021-08-31 Vad ses som förskott på arv?

Alla besvarade frågor (95665)